Čišćenje kupinjaka nakon berbe

Updated: Nov 23, 2020

Nakon što je berba završila, zbog površine kupinjaka, i većeg broja sadnica na njemu, te dostupnog mi vremena (ovo mi je hobi... ), odmah moram krenuti sa vađenjem dvogodišnjih, od-plođenih izboja.Uz taj posao, odmah, pljevim oko sadnice, te dodatno podrezujem jednogodišnje izboje. Kada sredim jedan red, odmah se bacim na okopavanje istog.


Svugdje čitam da je okopavanje dobro raditi i to zbog mnoštva stvari radi zaštite biljke.


Okopavanje je dobro raditi odmah poslije kiše, ali nakon što se zemlja malo osuši. Tada ju je lakše okopati, jer se ne ljepi blato za motiku, i posebno radi prozračivanja tla. Prozračivanjem tla razmrvi se pokorica, te se vlaga koncentrirana na nepovoljnim "otocima" skorene zemlje ili pod pokrovom zemlje prije osuše, dakle prije nego što se razviju loše gljivice ili plijesni, koja bi mogla oštetiti biljku.

Preporučuje se, i da se nakon dužih i većih kiša, obavi i dodatna prihrana, vjerovatno zbog naglijeg gubitka hrane za biljke u području korijena. Zbog ispiranja. Pa se time osigurava manji stres biljci što se tiče hranjiva.


Kod okopavanja se urušava humus koji se stvarao tijekom vremena "ne diranja" u tlo.... Tih do 30-tak cm dubine tla, je najplodnije i "najživlje". No ipak, taj dio zemlje naokolo i neposredno uz moju sadnicu, je najbolje ostaviti opljevljenog i okopanog...


Ako oko sadnice ne pljevim, taj dio zemlje će samo rađati raznim novim biljem (korov ga neki zovu), kojem odgovara hrana koja je oko sadnice u tlu prisutna, a tu hranu i sama sadnica treba. Isto tako može i privući dosta životinjskog svijeta, koji ugrožava, onda i samu sadnicu (npr. mrave, biljne uši, puževe golaće...što zbog sjene, što zbog vlage...).


Ako oko sadnice, pak, ne okopavam, uz samu biljku će se u tom dijelu zemlje nastaniti opet dosta insekata i njihovih ličinki, koji će kasnije kada se izlegu ili odspavaju, hraniti biljkom... To ranije (jesensko) okopavanje, pretpostavljam je dobro, jer ličinke izbacimo u nepovoljnije nadolazeće životno okružje...

No, ako okopavanje ne uradimo, sigurno bi u nadolazećim hladnijim danima, u određenoj nižoj temperaturi tla, svi ti mali gladuši u zemlji postali konzumenti nahranjene sadnice (uglavnom korijena)... A uz to, ako ne bi okopavali, veći broj bi ih bilo koji bi preživili zimu, te nakon što se neki insekti iskobeljaju u toplijim proljetnim danima isto bi se stali gostiti bujajućom sadnicom...O dobrobiti tjelesne aktivnosti zvane okopavanje, možete više pročitati na priloženom linku stranice AgroKlub-a.


A zašto je motika DOBRA, možete isto pročitati na AgroKlub-ovom linku.Sok od kupine


15 views0 comments